Coaching,  Mental träning,  Personlig Träning,  Träning & Hälsa

Vad är FUNKTIONELL träning?

Vad är funktionellträning egentligen? För mig så är träning med ett riktat syfte funktionell,mer eller mindre.

Att ex träna i en isolerad Bicepscurl kan vara funktionell träning om syftet och funktionen är att bygga stora armar.

Kanske en övning många inte skulle anse som just funktionell pga att det inte är en flerleds övning eller liknande motivering. 

Min filosofi Som Tränare bygger strategier som tar hänsyn till sanningar som vi vet påverkar kroppen i rörelse dvs massa, momentum, underlagskrafter och gravitation samt även psykosociala aspekter.

Det finns inte ett svar, men att förstå den djupt underliggande principerna gör det möjligt för mig att skapa övningar och behandlingsstrategier för just dig eller din idrott oavsett om vårt mål är Rehab,prehab eller presstation. 

ISO Lounge är en övning jag använder mig av mycket med min Athleter.

Så låt säga att vi har en Klient med ett kontorsjobb och är i regel sittandes större delen av sin dag. Klientens miljö kan medföra en flexion i höftleden och en bröst rygg i kyfos.

Och en av dom absolut vanligaste övningarna vi använder oss av i ett gym enligt min uppfattning är benböj. Så en funktionell träning för denna klient skulle kunna vara att när vi tränar så gör vi faktiskt det absolut motsatta till just benböj pga den är en position vi redan befinner oss i lite för ofta dvs en höft i flexion. Då vill jag ”öppna” upp höften med olika strategier och gärna i 3 plan.

Exempel på övningsval för höft och bröst rygg för hockeyspelare.

Så funktionell träning handlar mer om syftet med övningsvalet för mig som tränare.

Och syftet bör vara individualiserat efter vad min klients behov och kravprofil säger.En sanning vi börjar skapa oss från en anamnes(skador,sjukdomar) rörelseanalys ev styrketester med den specifika klienten. 

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se