Coaching,  Mental träning,  Personlig Träning,  SATS,  Träning & Hälsa

Tränar efter NORSK studie i 6 veckor!

6 Veckor av ”norsk” träning

I Norge gjorde man för några år sedan ett test på styrkelyftare, populärt kallat ”frekvensprojektet”. Man delade upp deltagarna i två grupper, och under 15 veckor fick de träna väldigt liknande träningsprogram: Samma övningar, samma volym och samma intensitet. Den enda skillnaden var att ena gruppen utförde träningen på 3 pass/vecka, och den andra gruppen utförde samma mängd träning fördelat på 6 pass/vecka.

Alltså:

  • Ena gruppen gjorde tre ”vanliga” pass per vecka.
  • Den andra gruppen gjorde sex kortare pass per vecka.

Gruppen som tränade 3 pass/vecka gjorde därmed dubbelt så många set under ett träningspass som gruppen som tränade 6 pass/vecka. Allt annat var precis likadant, med samma totala träningsvolym, och samma övningsval.

Och resultaten, när man testade nya max efter 15 veckor?

Nästan dubbel så mycket i styrka!!

dubbelt så mycket i styrka som 3-dagarsgruppen.

VÅGA VILA!!

Jag är en stor förespråkare av kvalitet och gärna göra någon form av träning varje dag med en hög kvalitet och att inte träna till total utmattning.Dock vill jag att en av dagarna ska vara aktiv vilodag. Så denna studie tilltalade mig väldigt mycket och har precis avslutat min första vecka och måste säga att jag mår väldigt bra i kroppen med tanke på att jag väldigt sällan använder mig av sk ”baslyft” i denna mängd. Gränsen för när du behöver hålla tillbaka lite går förmodligen någonstans vid 2-3 träningstillfällen per vecka, men exakt hur hårt och ofta just du kan träna behöver du försöka finna själv.

Vill dock understryka att detta program är just under 6 veckor. Min rekommendation är att du som tränar för att bygga muskler siktar på att träna varje muskel 2-3 gånger per vecka.

En ovanlig syn att se mig träna traditonella marklyft

Källa: styrkelabbet.

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se