D-vitamin från solen
Coaching,  Hockey,  Kost,  Mental träning,  Personlig Träning,  Träning & Hälsa

Med många följare kommer ett ansvar!

Marklyft finns i många variationer, fastna inte bara vid skivstången.

För en vecka sedan såg jag en ”Youtubevlogg” som jag inte kommer att namnge men kan säga så mycket som att det är en av Sveriges absolut största Influencer om vi ska se till antalet följare.Och det har slagit mig att sista tiden så går allt fler ”influencer” ifrån att endast influerar eller inspirera.

Vad som börjar smyga sig är att många väljer att sprida sin egen valda sanning som just en sanning. Detta blir ett problem när följarantalet är stort och helt plötsligt har influencerns egna sanning eller uppfattning blivit just EN sanning. 

Varför bryr jag mig ens?

Vad jag gjorde då var faktiskt något jag inte vanligt viss gör.Jag filmade ett kort inslag av vloggen och postade på min instagram story. Kan kort säga att det handlade om ett för mig kärt ämne ”lumbago”. Dvs ryggont i den nedre delen av ryggen.

Och det dröjde inte länge innan inboxen började att fyllas på med meddelanden och min tanke var direkt att nu är det många ”arga” åsikter som kommer att ta upp min tid. 

Men så var det verkligen inte. 99,9% av alla inbox var andra tränare som också börjat regera på att många ”stora konton” sprider dålig information och egna sanningar. Endast ett meddelande med negativ respons och den reaktionen handla endast om att vederbörande har en nära relation till ”youtubern” så den har jag svårt att se som objektiv.

D-vitamin från solen
D-vitamin från solen

D-vitmamin ska skydda mot CORONA?

Detta här inlägget från en helt annan typ av ”influencer”som varit en ansedd tränare innan dennes fasad fallit flertalet gånger pga dålig moral och omdöme tog det till en ännu högre nivå. Här sätter Hen på sig forskar hatten och efter en förmodad egen pseudovetenskap från olika tveksamma studier och om jag får gissa en alternativ podcast eller blogg.  Och dragit slutsatsen att D-vitamin skyddar mot COVID-19 och av en händelse så säljer Hen det i sin egen webbshop med en passande länk i inlägget.

Väldokumenterad övning för att stärka hamstrings.

Sluta sprid ”dynga”!

Jag är med i ett forum som står för att just sprida evidensbaserad information via utbildningar och andra kanaler och där går diskussioner i forumet om det ens är värt att ibland ifråga sätta en inflytelserik persons inlägg när denna säter sig på en lite för ”höghäst” eller helt enkelt sprider ”dynga” för att framstå i goda dagar. Jag gjorde själv ett tydligt ifrågasättande för några år sedan mot en av Sverige mest välkända tränare inom prestationsträning och hockey. Jag ifrågasatte helt enkelt metodiken som användes i testbatteriet kring den Sk ”inre bålmuskulaturen” och framförallt övertron på dess funktion. Då fick jag enormt mycket påhopp vilket jag kanske hade räknat med i viss utsträckning men inte hot om stämning och en försvarsställning likt en rökruta på högstadiet. Sen dess har tiden kommit ikapp och jag tror knappt någon med hyfsad uppdaterade testmedtodik utför testet i dag.

Jag hade uppenbarligen rört upp många av hans följetångs känslor och säkert kränkt ett antal för att jag ifrågasatte deras egenvalda sanning av EN person med stort inflyttande. 

För att summera så anser jag med många andra att ”influencers” och även tränare med stort antal följare eller som bedriver utbildningar har en skyldighet att sprida god information som bidrar till balans i informationsflöden.

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se