Personlig Träning

Dissection av Fem kadaver!

2017 valde jag att utföra en utbildning av den lite mer udda sorten, att dissikera fem unika människokroppar under en veckas tid i Phoenix, Arizona. Med Dr Todd Garcia som var en av dom mest säregna och unika personer jag mött.

VARFÖR?

Det var just den frågan jag bollade och brottades med länge innan jag tog det slutgiltiga beslutet att flyga över halva jorden för att göra något som fick mitt liv att vända och byta perspektiv i 180 grader. Mitt initiala syfte med utbildningen var att få en ännu djupare kunskap och förståelse för den mänskliga anatomin, för vad kan vara bättre än att få se och känna med egna händer på riktigt? Och det fick jag absolut. Min känsla för att behandla olika segment av kroppen fick en helt annan dimension efter denna vecka. Känslan av att få någon sorts ”xrayvision” med mina händer under behandlingar av min klienter efter denna vecka var direkt påtaglig.

Men vad var det då som fick mig att våga ifrågasätta mig själv och mitt sätt att leva?

Att få se och känna hur en hel människas liv påverkats av olika val som Vi gör har en direkt påverkan på vår fysik var slående.

Hur påverkar vårt val av mat våra organ, vener, huden? Ja ALLT!

Mängden underhudsfett var slående och då ska det tilläggas att alla kadaver var uppskattningsvis i övre pensionsåldern. Så mina tankar började vandra till hur en kropp med kraftig övervikt skulle se ut vid en dissektion och dess organ, vener och blodkärl. Våra val har aldrig varit viktigare och vill vi leva ett kvalitativt liv så är mina primära val av yttersta vikt varje dag.

Endast fyra tår!

Personerna som donerat sina kroppar till forskning hyser jag största respektför. Just ett kadaver väckte extra mycket nyfikenhet hos mig. Nämligen en kvinna med endast fyra tår! Todd Garcia hade aldrig upptäckt något likande under alla sina otaliga utförda dissektioner.

Todds teori var att kvinnan var född utan lilltå på båda sina fötter dvs ett strukturell avvikelse eller missbildning. Så hur har detta påverkat denna kvinnas kropp i övrigt? Vi fann en väldigt underutvecklad Piriformis (djupare muskel i rumpan). En väldigt mycket tjockare sena kring fjärde tån,så det troliga är att den outvecklade lilltåns sena har växt ihop med närmsta “kompis”.

En annan tanke som blev ännu mer logisk kring ex diffus  knäsmärtor. Denna kvinnas underutvecklade muskulatur kring vad var också påtaglig och det kan absolut hänga ihop med den obefintliga tån som inte kan bidra med full funktion för foten och i förläggningen vaden och hamstrings (baksida lår) och slutligen rumpa och priformis som jag nämnde tidigare. Och det är inte helt ovanligt att många upplever ex diffusa knäsmärtor. Så att börja tänka logiskt och se hur allt hänger ihop hjälper det mig att komma lite närmare varför ett symtom har uppståt. Kanske?!

Så min personliga slutsats var att allt hänger ihop och det logiska är att även ta med sig den tankesätt in i mina klienters träning. Sen kan jag absolut tänka isolerat kring en specifik muskel eller led men vill alltid ta det vidare och integrerar med kroppen som helhet.

Hur förändrade då denna vecka mig på det spirituella planet?

Massor! Men det blir i ett annat inlägg.

 

 

 

 

 

 

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se