Coaching,  Hockey,  Personlig Träning

VARFÖR FÖRSTA KVINLIGA SPORTCHEFEN INTE FÖRTJÄNAR SIN POSITION!

Det har nyligen blivit uppmärksammat att SHLs första kvinnliga sportchef korats och det är av den senaste tidens skandal omsusande Brynäs IF som tillsatt Erika Grahm som Sportchef tillsammans med ytligare ett helt oprövat kort i Johan Alcen.

Varför tycker jag då att detta är en oförtjänt tillsatt position som Erika tillträt?

Jo så som jag resonerat sista åren kring ledarskap och oxå i takt med att jag själv studerat väldigt mycket på olika platser,nbåde Svenska och internationella utbildningar inom coaching och ledarskap så är just svenskhockey unik. Och vi är inte bar unika inom idrott, vi kan jämföra med övriga näringslivet.

Avsaknad av både utbildning och erfarenhet. 

Jag vågar säga att det inte finns något företag i världen som skulle tillsätta en position som ex operativ VD med personalansvar med en lönebudget på nära 100 miljoner utan erfarenheter samt en gedigen utbildning. 

Men inom hockeyn ifrågasätter vi sällan när en fd spelare går direkt från omklädningsrummet rakt upp på kontoret och hänger så sig Coach eller managerkavajen utan någon som helts utbildning eller erfarenhet av vad yrket kräver. 

Trainee och utbildning

Enligt mig bör vi användas av ett trainee system där du som tilltänkt Manager(sportchef) får gå som trainee eller som många klubbar har kallat det Ass Sportchef. Och på sådant sätt får sig både klubbarna och individen tid på sig att båda samla erfarenhet och utbilda sig undertiden.

Klubbarnas ansvar mot medlemar

Detta tycker jag är klubbens ansvar mot sina medlemmar och samarbetspartner. Och nu är det inte bara just Erika som jag har åsikter,jag resonerar på samma sätt mot övriga Coacher/Manger som tillsätts under samma förutsättningar.

Och i Brynäs fall som redan har en otroligt skadat varumärke som är det ett enormt högt eller naivt(?) spel klubben spelar. 

För förtroende tar lång tid att bygga men en millisekund att rasera. 

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se