Coaching,  Familj,  Hockey,  Mental träning

Vuxna mäns låga självkänsla!

Pratade med en mycket klok vän/klient på gymmet härom dagen. Vi hamnade i ämnet självkänsla och varför det blir allt vanligare att vi får höra om offentliga vuxna män som tar ”korkade” beslut. Och med korkade beslut menar vi ageranden som att ofreda en kvinnlig kolega, köpa sex, otrohet eller varför inte skicka sk ”dick-pics” utan medgivande.

Från min utbildning i Michigan USA

En tanke som genast kommer till mig är att i många fall så är självkänslan förmodligen väldigt låg. Vi pojkar blir redan från ung ålder lärda att hålla igen på våra känslor, ex när en pojke slår sig och gör sig illa få vi ofta höra att vi ska -sluta grina och bita ihop.

”boys don’t cry”

Till skillnad för vad enligt mig när en flicka gör sig illa så är vi föräldrar väldigt mycket mer tillåtande och ofta bekräftar barnets känslor.

Så vad händer om vi redan från unga år lär våra pojkar att hålla inne på sina känslor likt exemplet ovan? Jo vi visar att det är fel att känna smärta och det enda rätta är att skjuta den åt sidan och ”bita ihop”.

Så vad händer i förlängningen när vi når  vuxenålder och känslor som ex prestationsångest,stress eller mental smärta poppar upp inom oss?

Jag hade väldigt många duktiga ledare som barn

Hur agerar vi?

Förmodligen likt när vi var barn, att inte känna och istället förknippa smärta, ångest osv med skam. Så vad vi instället gör är att förtrycka sina egna känslor och flytta dem åt sidan eller i värsta fall ta ut dem på ett destruktivt vis. 

Problemet med känslor är att om vi inte hanterar dem på ett direkt och konstruktivt sätt så blir effekten den motsatta och jag tror att det i många fall ligger till grund när vi tar allt sämre beslut som sedan ibland får ödesdigra konsekvenser.

Min stora förebild som barn var min morbror Mats som tragiskt gick bort endast 18 år ung.

Så om vi börjar se och höra våra pojkar i tidigålder och bekräfta istället för att ”döma” känslorna när dem kommer så tror jag vi är en bra bit påväg. 

Jag personlig har haft enorma problem med just detta att hantera smärta, krav, ångest genom åren och framförallt som aktiv elitidrottare och det lede in mig i dåliga destruktiva beteenden kring ex alkohol under en tid. Det har jag även tidigare skrivit om i bloggen.

Och i idrotten vara försiktig med att fastna vid att endast berömma prestationer hos våra barn och ungdomar.  

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se