Coaching,  Familj,  Mental träning,  Träning & Hälsa

Varför vi postar våra ”kända” klienter

Jag vill börja med att poängtera att jag själv har gjort och gör mig skyldig till vad inlägget kommer att handla om.

Det har oxå fått mig att verkligen reflektera över känslor och beteenden kring varför vi tränare ofta har ett väldigt stort bekräftelse behov när det kommer till att exponera våra framgångsrika klienter. Och om vi skulle råka träna en offentlig person eller någon som anses vara ”framgångsrik”och uppmärksammas offentligt för just detta.

Vi slänger ofta med uttryck likt:

-jag älskar se mina klienter lyckas

-jag brinner för att lyfta andra

-jag älskar att ge

Vad är det då som gör att jag postar ett inlägg eller en story när en av mina unga framgångsrika hockeyspelare blir uttagen i landslaget eller skriver sitt första SHL kontrakt. Jag vet att det till och med förekommer tränare som fortfarande använder sig av klienter i sina socialamedier fast det var flera år sedan de faktiskt jobba med just den personen.

Jo, det är EGOT som talar som tar över MITT autentiska JAG. Där ”jaget” vill visa alla andra vilket bra jobb jag minsann har gjort och indirekt säga ”vilken toppen tränare jag är”. Det finns absolut någon procent i mig som vill gratulera spelaren. Men varför nöjer man sig inte då med ett privat sms till personen I fråga? Jo, för att det är det ingen som ser det. Suget efter bekräftelse är enormt.

Vi är också väldigt angelägna att ta tillfället i akt att ”slänga upp” en bild på storyn när vi råkar hamna i sammanhang som en offentlig person. Vi vill skilja oss från mängden och måla upp en bild av att jag är något utöver det ”vanliga” och kanske lite mer framgångsrik än gemene man. ”Faran” är att vi tappar vårt autentiska JAG och EGO tar över kontakten med oss själva och våra inre känslor.

En av mina mentorer fick under en föreläsning den mycket vanliga frågan om vem som var den mest kända eller framgångsrika personen han har tränat?

Han poängterade snabbt att han har tystnadsplikt men oxå att han inte har något behov LÄNGRE av att exponera vilka stjärnor han tidigare har tränat. 

Då kom nästa fråga som oxå var lite ”fiskande”.

-Vilket klient har gjort dig mest nervös?

Han dröjde med sitt svar en stund…….

Den klient som har betytt allra mest för mig och som var direkt avgörande för hur jag själv skulle se på mig som tränare och den jag önskat mest framgång är min mamma!

Det var det mest ärliga och sanna svar jag någonsin har hört från någon tränare. Då vill jag poängtera att han är en tränare med klienter som är väldigt stora idrottsstjärnor, politiker och världsartister och han väljer sin ”mamma”.

Det är det absolut ”creddigaste” och coolaste svar och post att lägga upp. Det fick mig att reflektera, stanna upp och tänka.

Finns det någon bland mina klienter eller person i min närhet som är lik den han sa?

Det här har gjort mig otroligt nervös ska ni veta. Han valde sin ”mamma”. Vem är min? Det här säger faktiskt så otroligt mycket om vilka vi är och inte den vi försöker vara.

Mitt svar om vem det är finner du om du fortsätter läsa……

Orsaken till att vi är så angelägen att exponera framgång, kändisar, politiker, idrottssjärnor och andra offentliga personer är för att vi tror att det kommer tala om för allmänheten vilka vi är, bygga status och att vi är något speciellt. Men det är precis tvärtom.

Vad är det som gör att vi finner en attraktion i en person men där samma attraktion i en microsekund kan vara borta så fort vi är intima med personen? Jag tror att många känner igen sig i det jag menar. Jo, det är för att verkligheten inte stämmer överens med min egen valda och bildade sanning om vad som från början gjorde att jag är attraherades av just personen. Sanningen är att jag inte har haft kontakt med mitt autentiska JAG. Jagandet att få det man vill ha inte stämmer överens med det jag egentligen vill ha.

Jag tycker vi ska börja våga posta våra ”mammor” eller oavsett vem det än må vara och våga ifrågasätta om det är mitt EGO eller om det faktiskt är mitt autentiska JAG som slänger upp en story eller inlägg på sociala medier. Våga vara mer äkta och autentiska.

Jag avslutar detta inlägg med att posta en bild på den person som är mitt ”autentiska jag” och som för min mentor var hans ”mamma”.

Mitt svar är att det är min partner och andra hälft.

”Mamma” är en metafor till vad som är något sant och äkta för oss själva. Den här stunden och bilden betyder så mycket för mig.

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se