Coaching,  Familj,  Hockey,  Mental träning,  Personlig Träning,  Träning & Hälsa

När alkoholen höll mig om livet!

Mitten av December var direktiven tydliga.

  • GÅ INTE PÅ GYM
  • MELLANDAGS REAN STÄLLS IN
  • DET VAR SLUT FESTAT 

Det var vad som kommunicerades ut från Stefan Löfven till svenska folket och vi skickades in i ensamheten!

Vi är många små och egenföretagare som lidit enormt under detta år på grund av pandemin och hur vår regering förhållit sig till situationen. Jag var en av många som ställde mig frågan om varför de inte stänger ner systembolaget när det riktades stor kritik mot krogmiljöer och restauranger!? Bästa läget att hjälpa folkhälsan i pandemin!

Köbildning utanför för Systembolaget.

Vi har aldrig haft en så god motivering som just nu under pandemin för att koppla ett rejält grepp om folkhälsan. Genom att stänga Systembolaget hade vi räddad många från destruktivt beteende så kallade “skåpsupande”, hemmafester med alldeles för mycket folk. Statistiken över våld i hemmet som nu har ökat under pandemin hade garanterat varit lägre, men framförallt skulle medborgarna i landet med flest gymmedlemskap i världen fått en ärlig chans till ett uppvaknande. För många av oss som är i riskgrupp är det på grund av bristen av motion. 

Alkoholen är ett samhällsproblem!

Jag själv dricker alkohol mellan varven och jag kommer som så många andra svenskar från en familj med problematik kring alkohol. När jag var 20 år gammal bröt jag foten under en hemmamatch på Hovet mot MODO. Jag täckte ett skott i en 1 mot 1 situation. Det resulterade i 6 månaders frånvaro från hockeyn och någonstans där så gick jag in i en depression jag som ung kille inte klarade av att hantera. Jag kände mig ensam i att inte få delta med laget på isen och kring matcher. Som alla människor är vi beroende mer eller mindre av social interaktion, annars tenderar vi att känna oss utanför och exkluderade i en negativ mening. För mig personligen blev det helt enkelt för jobbigt att i följa med laget när det var tid att flyga iväg på bortamatcher. Då fann jag en ny “kompis”, nämligen alkoholen och alla offentliga tillställningar som rullar 7 dagar i veckan i en storstad som Stockholm.  Det blev mitt nya lag.

SHL match mot HV71

Jag umgicks allt mer med ett annat klientel av människor som hade en livstil som inte riktigt lirade med en ung elitidrottare med höga mål och en dröm sen barnsben om att nå NHL. Jag tappade helt enkelt fotfästet. En vanlig middag blev en sen middag med vin, middag med vin blev tillslut en hel utekväll som avslutades på Hells Kitchen och hemgång efter stängning kl 05:00 på morgonen. Samma tid som jag i dag stiger upp ironiskt nog blev för mig en tid då jag inte ens hade lagt mig. Detta blev ett dåligt beteendemönster som tillslut upprepades vid varje tillfälle ensamheten slog in och mitt lag lämnade stan. Detta mönster eskalerade under ca 1 års tid tills jag efter en lång vecka i Åre hade fått nog. Jag sökte då hjälp!

Ensamheten är roten till det onda!

Jag fick god hjälp direkt av både läkare och terapeuter och vad vi kom fram till ganska snabbt var:

Kombinationen mellan låg självkänsla och att just känna sig ensam var en stor anledning att jag som mycket skör och ung kille tappade min orientering i värld där unga killar förväntas agera och tänka som vuxna män. Så vad har detta med att jag tycker vi skulle stängt systembolaget under pandemin? Jo, vi är väldigt många som tar till just alkohol när vi är nedstämda, stressade, känner ensamhet eller när Herr ångest sätter sig på vår axel. 

Så vad ska vi göra istället?

Det ironiska var att där så fann jag träningen. Att en elithockeyspelare fann träningen låter väldigt spännande och något ironiskt kan tyckas!? Tidigare var all träning förknippad med just presstation och ett “måste” vilket gjorde att det inte alla gånger för mig var särskilt lustfyllt att kliva in på gymmet. Nu började jag träna bara för att det var enormt roligt och det var där jag fann Crossfit.

I Crossfiten råder en enorm gemenskap och ett prestigelös attityd som gav mig massor under den tiden. Så utöver träningen med mitt lag så tränade jag även med Crossfit oavsett vilket lag det var jag spelade hockey för och någonstans där började den jag är i dag att utvecklas även om jag själv inte var medveten om det. 

Vad hade hänt om Löfven uppmanat till motion?

Vad hade hänt om Stefan Löfven gått ut och uppmana hele svenska folket till rörelse och träning? Gjort det möjligt för alla arbetslösa PT’s och Tränare ett bidrag för att stötta och hjälpa människor till rörelse under trygga förhållanden under pandemin och samtidigt stängt systembolaget. 

Folktomt på gymmen

Då tror jag oxå våra restauranger fått det lättare att överleva med tanke på att det så kallade “skåpsupandet” hade minskat och alla som vill avnjuta ett glas vin eller en kall öl gjort det i en mycket mer städat och säker miljö med vänner på lokal.

Jag vill bara avsluta med att jag kommer att skriva mer kring ung hockeyspelare och alkoholvanor längre fram här i min blogg och delge er mina tankar om varför just det har sett ut som det gjort i hockeyvärlden med alkohol. I dag vet jag att det är en stor skillnad från den hockeyvärld jag fostrades i. 

Stay tuned!

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se