Coaching,  Hockey,  Hockeyallsvenskan

Machokultur inom Hockeyn & Björnstad.

Vi är många som har sett serien Björnstad på HBO och det som slagit många vad jag förstår är att den råa jargon och mentalitet förvånat personer som inte är ifrån ”min värld”.

Där inslag av hårda ord och diskriminering, bestraffningar och utfrysning var min vardag i nästan 15 år. Att när du som ung kille förväntades klara av samma hårda kritik som en fullvuxen man kan det inte bli annat än fel. För ALLA vet att vi växer av att lyftas och uppmuntras och träna på att se det som är positivt. Jag brukar säga att alla kan se när det inte går som det ska men väldigt få klara av att se det ”goda i det onda”,speciellt inom hockeyn.

Läktarkultur,homofobi och könnsord!

Jag gillar verkligen att Björnstad har fångat flera stora problem inom hockeyvärlden.

Nr 1 Väldigt få pojkar eller flickor med invandrarbakgrund spelar hockey.

N r2 Homoförakt och en rädsla bland många homosexuella spelare att vara offentliga med sin läggning. 

Nr 3 Synen på Alkohol. Det dricks fortfande mycket inom hockeyn men jag ser en stor skillnad bland våra yngre i dag och deras syn på alkohol än vad mina generationer och innan mig gjorde.

Nr 4 Läktarkulturen. Att fans ser spelare och ledare som allmän egendom och att jag har all rätt att skrika,skriva eller kalla dessa för precis vad som faller reptilhjärnan in. Glömmer aldrig från min tid i DIF när spelares barn utsattes för att höra vidriga saker om sin livs hjälte dvs Pappa. Samma i BIF.

Nr 5 Ohälsosam status för hockeyspelare i tidigålder. Det är ett vanligt förekommande framförallt på mindre orter att spelare får en enorm stjärnstatus och det kan medföra att ex en ung kille tappar fotfästet. Kan se samma tendenser i socialamedier där unga uppmärksammas i väldigt ungålder i sk ”select lag”.

Nr 6 Jargon i lag mellan spelare. I omklrum har det rådit ett väldigt hårt klimat. Språket har varit hårt och vikten av att visa sig hård och inte visa känslor är vanligt. Minns en gång från min egen tid som ungspelare där en lagkamrat blev kissad på i duschen av en annan äldre lagkamrat. 

Nr 7 Föräldrar. Att en förälder försöker förverkliga sin egen dröm genom sina söner är inget nytt och att Vi gör precis ALLT för att just mitt barn ska bli hockeyproffs.

Lagfoto från JVM 2006 I Vancover

Svenska Ishockeyförbundet vill förändra.

För drygt 2 år sedan avslutade jag min Elittränare utbildning hos Svenska ishockeyförbundet med flertalet fd gamla elithockeyspelare inklusive mig själv som nu vill vara med och förändra hockey Sverige. I att skapa ett mer lyhördt och ödmjukt hockeysverige utan jargon och machokultur. Vi blev bland annat Coachade och utbilda av Hans Jöhnk i hur ett modernt ledarskap bör se ut.

Jag själv tog sen steget att själv inleda ett mentorskap under 1 år med Hans för att fördjupa mig inom hans metodik. För mig har det ”Coachande och motiverande samtalet”blivit en nykel i mitt ledarskap i mitt jobb men även privat. Hans hjälpte mig bla med att kalibrera min inrekompass så jag kunde gå från värderingar och attityd/bettende till att få effekter som leder mig till slutmålet. Detta är en ständigt pågående process som ibland går bra och ibland mindre bra, Huvudsaken är att vi hittar tillbaks till vår autentiska core.

Så genom att SIF(förbundet) anlitade Hans Jöhnk visar man med handlings kraft att dom vill förändra framtidens tränare inom svenskishockey och på sikt även få bort ovan nämnda problem.

Avslutar med att rekommendera serien BJÖRNSTAD och samtidigt tacka alla min Coach kolegor som jag vet jobbar stenhårt dagligen för ett ännu bättre Hockeysverige och med att fostra unga människor till att prata om hur vi faktiskt mår och våga uttrycka sina känslor och på så sätt skapa fina människor oavsett NHL eller inte.

Mitt namn är Niklas Andersson. Jag är pappa till två barn och är förlovad. Jag har ett förflutet som Elithockeyspelare i ett flertal Svenska som utländska klubbar och som efter karriären sadlade om till Personlig Tränare. Jag har haft förmånen att arbetat med allt från flerfaldiga världsmästaren i speedway, elithockeylag och basketlag på högsta nivå i Sverige samt instruktör för Svenska Ishockeyförbundet. Idag huserar jag på SATS NK i centrala Stockholm en tjänst som han nyligen tillträt. Att börja blogga var inte en självklart för mig då jag är dyslektiker men jag gör mitt bästa och jag hoppas ni följer med på min resa.  Kontakt@christiana.se

One Comment

  • Jane Sannemo

    Tack Niklas!
    Hoppas fler klubbar tar till sig detta.
    Alla idrottsförbund borde lyfta upp denna viktiga fråga som kommer att förändra gamla
    attityder i omklädningsrum, på plan och utanför.